Kirsi Ojala

music and stories from Finland

PORTFOLIO

Henkäys, huokaus, hyrinä, liverrys, tuuttaus, pihinä, pauhu ja laulu – mitä kaikkea kansanomaisilla pilleillä ja torvilla voi sanoa? Minkälaisia maisemia, tarinoita ja tuntemuksia ne voivat välittää? Tätä tutkii Kirsi Ojala, porvoolainen muusikko ja opettaja, joka soittaa kansanpuhaltimia mm. Siba Folk Big Bandissa, Wind on Windissä ja Sähköpaimen-yhtyeessä. Kirsin soitinvalikoimaan kuuluvat mm. lulletti, liru, pitkähuilu ja munniharppu sekä eri kokoiset nokkahuilut.

Tällä portfoliosivullani kerron lyhyesti yhtyeistäni sekä muista projekteistani.

Kuva: Jorma Airola

WIND ON WIND on neljän naisen kokoonpano, jossa kaikki soittavat kansanomaisia puhaltimia.

Kokoonpano 2016 –> Kirsi Ojala, Kristiina Ilmonen, Mimmi Laaksonen & Leena Laitinen

Wind on Windin musiikin alkuituina on ollut rahisevia arkistoäänitteitä, muistiinpanonomaisia nuotinnoksia ja erilaisten puhaltimien yksilöllisiä sointeja. Ajattomien perinnesävelmien lisäksi mukana on myös uusia sävellyksiä. Pehmeänkarhean pilliorkesterin poluilla soivat seesteiset hetket ja metsäiset biitit.

Ensilevy Sees julkaistiin syksyllä 2013, tuolloin seitsemän naisen kokoonpanolla

Wind on Wind / Kuva: AJ Savolainen

Kuva: AJ Savolainen

https://soundcloud.com/windonwindmusic

**********

EPPEL&PEPPEL (Kirsi Ojala, Juulia Salonen & Ilkka Heinonen) on kolmen kokeneen muusikon kokoonpano, joka yhdistää laulun, soiton ja tarinankerronnan.

Eppel&Peppel on valmistanut esitykset Tarinoiden arkku (2011), Sagokistan (2012), Pojken på havets botten (2015) ja Stepan Doctorus Fantasticus (2016)

eppelpeppel1_kuva-jimmy-traskelin

www.eppelpeppel.net

Kuva: Jimmy Träskelin

**********

SIBA FOLK BIG BAND on nelikymmenhenkinen kansansoitinorkesteri, jossa Kirsi on soittanut sen perustamisesta (2010) saakka. Vuodesta 2014 alkaen Kirsi toimii orkesterissa puhaltimien äänenjohtajana.

Yhtyeen ensilevy FBB voitti vuoden 2014 Etno-Emma -palkinnon http://www.sibafolkbigband.fi

**********

FLUTEMACHINE (Kirsi Ojala & Kirstine Lindemann) on tanskalais-suomalainen duo, jonka esittää nykymusiikkia, improvisaatioita ja kansanmusiikkia.

2013-2014 FluteMachine organisoi pohjoismaisen projektin ’Nordiske Hjem’, joka järjesti konsertteja ja työpajoja yksityiskodeissa ja konserttisaleissa Suomessa, Tanskassa ja Islannissa

2014 FluteMachine kantaesitti kaksi uutta tilausteosta: Flauti Mistiche (Timo Alakotila) ja Flumgluff (Jexper Holmen)

soundcloud.com/flutemachine

FluteMachine / Kuva: Matti Jakkula

SÄHKÖPAIMEN  – jäsenet: Eero Grundström, Amanda Kauranne ja Kirsi Ojala

Sähköpaimen esittää arkaaista konemusiikkia karjalaisen ja inkeriläisen perinnemusiikin, improvisaation, liveluuppauksen ja efektoinnin, konebiittien ja äänimaisemoinnin keinoin. Arkaainen musiikki ja konemusiikki ovat erilaisuudestaan huolimatta sielunveljiä – molempia yhdistää pitkä estetiikka, minimalismi ja jatkuva muuntelu.

Ensilevy Niitto julkaistiin syksyllä 2014

http://www.sahkopaimen.net

Sähköpaimen / Kuva: Matti Jakkula & Eero Grundström

**********

ARMAS

Armas-yhtye syntyi, kun ryhmä muusikoita valmisti Karjasoitto 100 vuotta -konserttikokonaisuuden juhlistamaan A. O. Väisäsen v. 1914 keräämää paimensoitekokoelmaa.

Jäsenet: Kirsi Ojala, Mimmi Laaksonen, Kirsi Vinkki, Samuli Karjalainen ja Olli Kari.

Armas-yhtyeen ensilevy Metsästä kuuluu julkaistaan syyskuussa 2016.

Karjasoitto Black Boxissa

Kuva: Jorma Airola

**********

TUULTENPESÄ – VINDARNAS MÖTE

Tuultenpesä – Vindarnas möte on uusi suomalais-ruotsalainen puhallinkokoonpano: Kirsi Ojala, Mimmi Laaksonen, Kristiina Ilmonen, Leena Paukkunen, Jonas Simonson & Göran Månsson.

http://www.possibilitas.se/tuultenpesae

“Pohjoisen luonnon puulajeista tehdyt pillit ja huilut soivat pehmeänkarheasti, metsäisesti. Yhteissoitto on välillä meditatiivisen kelluvaa, keinuvaa ja hengittävää, välillä transsinomaisesti sykkivää ja pyörteilevää. Toistuvat rytmikuviot, modaaliset teemat ja sovitusten kerroksellisuus synnyttävät uusia sävyjä ja sointikenttiä, jotka saavat kuulijan ihon kananlihalle. Monet Tuultenpesän sävellyksistä ja sovituksista ovat syntyneet koko ryhmän yhteistyönä. Tässä prosessissa improvisaatio on ollut keskeinen työkalu, ja sillä on oma tärkeä sijansa myös konserteissa.”

tuultenpesa_outsideweb

Kuva: Nadim Elazzeh

**********

POIMINTOJA MUISTA PROJEKTEISTA:

Kuule Ensemble & Dr. Sound. Seitsemän lastenkonserttia Hampurissa yhteistyössä Elbphilharmonien, RSO:n ja HKO:n kanssa. Huhtikuu 2015

Angry Birds, Tiny Thief ja Nibblers -mobiilipelit. Studiomuusikko Rovio Entertainment Ltd:n pelimusiikin äänityksissä vuodesta 2012 alkaen

Finnish Ethno Music Ensemble – esiintymisiä Vietnamissa yhdessä Pekko Käpin, Ilkka Heinosen, Taito Hoffrénin ja Pauliina Syrjälän kanssa. Huhtikuu 2014

Kylä soipaimenmusiikkia Haikolassa. Sommelo-kansanmusiikkijuhla, Vienan Karjala. Yksi tapahtuman suunnittelijoista ja toteuttajista. Heinäkuu 2011

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s